+ Odgovor Na Temu
Prikaz rezultata 1 do 6 od 6

Tema: UAE priprema prve žene muftije u svijetu

Informator Informator's Avatar
    Član #
    316
    Registrovan
    Oct 2005
    Spol
    Musko
    Hvala
    1
    Pohvaljen: 2,267 (678 Postova)

Uobičajeno UAE priprema prve žene muftije u svijetu

Veliki muftija UAE-e Ahmed al-Haddad izjavio je da se kandidature šest žena iz te zaljevske države razmatraju za program za obuku, koji će trajati nekoliko mjeseci i početi u prvim mjesecima sljedeće godine, objavio je list "National".

Al-Haddad je u svibnju pozvao sve kvalificirane Emiraćanke da se prijave za program, u koji će biti uključena poduka iz šerijatskog zakona.

Muftija je islamski uglednik i stručnjak, pravni tumač šerijatskog zakona s pravom proglašavanja fetve, vjerske odredbe.

Imenovanje žena na tu dužnost izaziva kontroverze među muslimanima, pa tako kairsko sveučilište Al-Azhar, najstarije i najcjenjenije u islamskom svijetu, odbija takvu ideju.

"Kontroverza oko žena muftija ne javlja se nužno na ovoj razini, već na pitanju treba li žena biti imenovana za velikog državnog muftiju, a mi to zasad ne pokušavamo". rekao je Al-Haddad.

U Emiratima žene već rade kao pravne savjetnice muftijama, ali samo za "ženska pitanja".

U veljači prošle godine u Egiptu je na dužnost imenovana prva matičarka u arapskom svijetu, a Emirati su taj potez slijedili u studenome. /Hina

lovac na propuštene šanse apos's Avatar
    Član #
    7558
    Registrovan
    Sep 2008
    Spol
    Musko
    Hvala
    128
    Pohvaljen: 315 (202 Postova)

Uobičajeno

Pantarei
    Ja, hej, to sam ja.
    Stupidity has no limits, there is only more or less pronounced forms of what people think that their intelligence.

mazohist :D 666's Avatar
    Član #
    6241
    Registrovan
    May 2008
    Spol
    Musko
    Hvala
    630
    Pohvaljen: 888 (572 Postova)

Uobičajeno

Pa žena kao muftija i nekako može da prođe, ali kao hodža nikako jer bi muškarci prilikom ovog dijela namaza odmah izgubili abdest

Da bi mogli vidjeti linkove ili slike u potpisima Vaš post count mora biti 10 ili veći. Trenutno imate 0 postova.

Da bi mogli vidjeti linkove ili slike u potpisima Vaš post count mora biti 10 ili veći. Trenutno imate 0 postova.

Radiš ili živiš??

gepard
    Gost

Uobičajeno

Žena muftija može biti, samo je potrbno da ispunjava uslove koji se prije svega odnose na visoko znanje iz vjere, dobro poznavanje arapskog jezika, i da je poznata kao visokomoralna osoba. A ne postoji uslov koji precizira da muftija može biti samo muškarac.
    Dok imam može biti samo muškarac.

Registrovani Član savage's Avatar
    Član #
    11951
    Registrovan
    Sep 2005
    Spol
    Musko
    Hvala
    139
    Pohvaljen: 226 (110 Postova)

Uobičajeno

Muftija i imam nije isto...

gepard
    Gost

Uobičajeno

Citat Poruka od eddie Vidi Post
    Muftija i imam nije isto...
    Upravo tako...muftija izdaje stručno mišljenje koje može izdati i žena.

+ Odgovor Na Temu

Pravila Postanja