Iako je najavio da će je voditi na ćevape, selektor bh. nogometne reprezentacije Ćiro Blažević sa premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor popio je kafu u kafeu Imperijal.
Nakon sastanka sa kardinalom Vinkom Puljićem, Kosorova je prošetala do Imperijala gdje ju je čekao Ćiro Blažević okružen većom grupom snimatelja i fotografa. Nakon što su se srdačno pozdravili i izljubili, Ćiro je Jadranki poklonio dres nogometne reprezentacije BiH nakon čega su ušli u Imperijal u pratnji nekoliko ministara Vlade RH.
Premijerka Hrvatske jutros se susrela sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem. Razgovarali su o svim otvorenim pitanjima koje imaju BiH i Hrvatska, a akcenat je stavljen na sporazum koji bi uskoro trebao biti potpisan a koji će spriječiti praksu da kriminalci koji imaju dvojna državljanstva bježe iz jedne države u drugu bez mogućnosti izručenja.
U radnoj posjeti planirani su i sastanci sa predsjednikom Napretka Franjom Topićem, te predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.
Utakmice baraža za plasman za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010., koje BiH očekuju protiv Portugala 14. i 18. novembra, pobudile su veliko interesovanje i među našim političarima u danima kada se kao nikada do sada verbalno sukobljavaju oko najvažnijih pitanja na našem putu ka Evropskoj uniji.
"Burazeru, sve ti je danas politika. Nažalost, i sport je kod nas politika", rekao je za Sport Centar Slavko Jovičić Slavuj iz stranke SNSD-a i poslanik u državnom Parlamentu, a potom optimistično naglasio: "Sport treba gledati kao nacionalno takmičenje i zaista u ovim i svim drugim vremenima mora se odvojiti od politike. Kao političar, ali i građanin ove zemlje zaista tako mislim. Vjeruj mi, ubjeđeniji sam nego iko da će reprezentacija BiH eliminisati Portugal i plasirati se na SP."
Na pitanje na čemu temelji toliki optimizam, u novom broju Sport Centra koji je od utorka (3. novembra) u prodaji, Jovičić je odgovorio: "Na srpsko-bošnjačko-hrvatskom inatu. Jači je Portugala i zato ćemo ih dobiti i putovati u Afriku. Kad nas svi podcijene, kad niko ne vjeruje da se u BiH može desiti bilo šta pozitivno, kad je recesija svugdje u svijetu, kad gaće nosimo 20 godina na štapu, ovaj put, svi zajedno ponijećemo zastavu ove zemlje i postaviti je na jarbol učesnika SP-a."
Jovičić je kazao i kako uspjeh reprezentacije može doprinijeti ujedinjenju i napretku naših naroda više nego bilo koji potez političara.
"Tražimo samo stvari koje nas razdvajaju. Ovo je prvi put da imamo ogromnu šansu za prosperitet i pozitivnu promociju države. Ponoviću, zbog toga sam siguran da ćemo eliminisati Portugal", tvrdi Jovičić za Sport Centar. /Sa-x

Odgovor s citatom