+ Odgovor Na Temu
Stranica 3 od 3 PrvaPrva 1 2 3
Prikaz rezultata 41 do 58 od 58

Tema: Evropski sud za ljudska prava naredio uklanjanje raspeća iz škola

Little Witchy Witch SC*Xena's Avatar
    Član #
    4668
    Registrovan
    Jan 2008
    Spol
    Zensko
    Hvala
    4,901
    Pohvaljen: 5,380 (2,058 Postova)

Uobičajeno

Meni vjerski simboli ne smetaju, jer ih jako rijetko primjecujem.
    Doduse meni malo sta smeta, jer sam misljenja da dok mene ne diras i ne guras mi neka svoja shvatanja i vidjenja mozes cijelu svoju avliju ili ured oblijepiti raznoraznim vjerskim simbolima, ja to necu ni primjetiti.
    Daniel: "Einstein said, "Coincidences are God's way of remaining anonymous.""
    House: "Woman in Florida said, "Look, Jesus is on my cheese sandwich.""

2. Sljedeći korisnik se zahvalio članu SC*Xena za ovaj post:
    Miki Faraday (04-11-09)

Bolje imati, nego otimati believer's Avatar
    Član #
    11289
    Registrovan
    Sep 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    6,459
    Pohvaljen: 4,863 (1,988 Postova)

Uobičajeno

Citat Poruka od 666 Vidi Post
    Znači Tito=Juga, dok je bio živ Tito živjela je i Juga...hmm kako su im sudbine bile spojene
    Jedini razlog tome je sto Goli otok nije radio kako je trebao. Uzmi danasnje politicare i proguglaj malo. Ne mogu tacno reci postotak ali je velik, koliko je njih kod Tita bilo u muriji sto znaci da je bio u pravu i da je znao sta ce se desiti poslije njegove smrti, al eto opet se vracam na pocetak nije Goli otok radio kako treba. A o vanjskim faktorima da ne govorim koliko su nas nisanili, koliki je On mangup bio pa to fino balansirao istok-zapad svi zadovoljni mi najzadovoljniji. Sto se tice vjereskih obiljezja to mu je bio najjaci potez - vjera je u vjerskim objektima. Sad ce neko reci pa zabranjivao je vjeru - laž, ako nisi clan partije nema te nigdje - istina (kao i danas ako nisi u stranci ne mozes ni krasti) puno puno pluseva Njemu i njegovom djelu.
    Kad' se sa cemsr haku, haku se Dravkapo haju!

*** Emko's Avatar
    Član #
    1336
    Registrovan
    Nov 2006
    Spol
    Musko
    Hvala
    3,815
    Pohvaljen: 3,139 (1,401 Postova)

Uobičajeno

Citat Poruka od BiceBolje Vidi Post
    Vrlo je jednostavno u konačnici. Katolici će ovo shvatiti kao napad, ostalima ili će im biti svejedno ili će to podržavati jer su sekularisti/ateisti.
    Upravo to me i brine jer sto zesce ti guras sve vise ce se tome protiviti.

Citat Poruka od Xena Vidi Post
    Zasto pogotovo katolicku? Izvini, bode mi oci, moradoh pitati.
    Katolici su kroz historiju nanijeli vise zla nego bilo koja druga religija na svijetu.

Citat Poruka od Ninja Vidi Post
    To je državna škola, a država je seklarna, tako da tu nema mjesta za Isusa. Niko ništa ne govori za privatne škole i druge privatne institucije.
    Ako je zaista drzava sekularna onda bi sami donijeli odluku da ga skinu zar ne? Sa 88% stanovnistva koji vijeruju u Isusa slabo da se drustvo moze smatrati sekularnim i ako u ustavu pise da je crkva odvojena od vlade. to ne znaci da i dalje nema jako vaznu ulogu u zivotima ljudi.

Borg Vollmeise's Avatar
    Član #
    10632
    Registrovan
    Jun 2009
    Spol
    Zensko
    Hvala
    6,019
    Pohvaljen: 4,939 (1,827 Postova)

Uobičajeno

I Austrijanci su se prepali, da bi ta odluka mogla vaziti i za Austriju, Strache se vec javio: "krizevi moraju ostati". Apsolutno je nepojmljivo da u sekularnim drzavama - a i Austrija to jeste - bilo kakvi vjerski simboli u drzavnim skolama vise.

*** Emko's Avatar
    Član #
    1336
    Registrovan
    Nov 2006
    Spol
    Musko
    Hvala
    3,815

Uobičajeno

Citat Poruka od Vollmeise Vidi Post
    I Austrijanci su se prepali, da bi ta odluka mogla vaziti i za Austriju, Strache se vec javio: "krizevi moraju ostati". Apsolutno je nepojmljivo da u sekularnim drzavama - a i Austrija to jeste - bilo kakvi vjerski simboli u drzavnim skolama vise.
    Meni je samo nepojmljivo da to ikome smeta ko nije religiozan. Ako si musliman i moras da ides u javnu skolu a tamo razapet Isus onda OK vidim kako bi ti smetalo. Ali kao ateista, agnosticar, neko ko u to ne vjeruje mene boli briga sta oni razapeli i u sta se mole jer to mene i moje obrazovanje ne steti ni malkice. Osim toga sto je "iritantno" ne pruzate nikakve argumente vec ste za to da se ukloni radi samog principa da sekularna skola nema mijesta za Isusa.

Dug im bio nik.. Et' ti.. Piccolo. Bambina.'s Avatar
    Član #
    9466
    Registrovan
    Jan 2009
    Spol
    Zensko
    Hvala
    5,957
    Pohvaljen: 5,417 (1,796 Postova)

Uobičajeno

Čisus treba da visi u crkvama. Ali pošto je to ipak "Papina zemlja" teško ostvarivo.. Djeca uče mnogo gore stvari no što je gledanje u križ i druge vjerske simbole,
    ali otom- potom.
    I have a issues about my hair.

.........
    Da bi mogli vidjeti linkove ili slike u potpisima Vaš post count mora biti 10 ili veći. Trenutno imate 0 postova.
    contro

Da bi mogli vidjeti linkove ili slike u potpisima Vaš post count mora biti 10 ili veći. Trenutno imate 0 postova.
    = bela lotta .........

8. Sljedeći korisnik se zahvalio članu Piccolo. Bambina. za ovaj post:
    Lary (04-11-09)

Registrovani Član maxy's Avatar
    Član #
    11209
    Registrovan
    Aug 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    481
    Pohvaljen: 858 (549 Postova)

Uobičajeno

Kad bi svi ljudi bili ljudi nebi uopste bilo dileme sto, kako i zasto.
    Vjerski simboli iz hiljadu i jednog razloga u vjerske institucije i tamo nece i nemogu nikome smetati a vjerski simboli tamo gdje cirkulisu ljudi sa raznim kulturama u zajednickim institucijama od znacaja za sve ljude bez obzira na kulturu su ne samo nepozeljni nego su iritantni, provokativni i nepozeljni po bilo kome osnovu.
    Mislim da je ovo problem maloumnih i nerazumnih ljudi koji su mnogobrojniji od onih razumniji pa sve vide kao atak na njih i njima slicne.

Borg Vollmeise's Avatar
    Član #
    10632
    Registrovan
    Jun 2009
    Spol
    Zensko
    Hvala
    6,019

Uobičajeno

Citat Poruka od Emko Vidi Post
    Meni je samo nepojmljivo da to ikome smeta ko nije religiozan. Ako si musliman i moras da ides u javnu skolu a tamo razapet Isus onda OK vidim kako bi ti smetalo. Ali kao ateista, agnosticar, neko ko u to ne vjeruje mene boli briga sta oni razapeli i u sta se mole jer to mene i moje obrazovanje ne steti ni malkice. Osim toga sto je "iritantno" ne pruzate nikakve argumente vec ste za to da se ukloni radi samog principa da sekularna skola nema mijesta za Isusa.
    Sto bi muslimanu smetao razapet Isus? Ili, zasto ateisti ne bi smetao? Govorimo o skolama, o drzavnim obrazovnim ustanovama. Znas li uopce sta je sekularnost? Razdvajanje religije od drzave. A posto je skola drzavna ustanova, onda se to treba razdvojiti. Postoje crkve, dzamije, sinagoge, religiozna nastava, sta me ima gledati razapeti Isus na casu matematike (osim ako sam u nekoj katolickoj skoli).

11. Sljedeći korisnik se zahvalio članu Vollmeise za ovaj post:
    SC*Xena (04-11-09)

Little Witchy Witch SC*Xena's Avatar
    Član #
    4668
    Registrovan
    Jan 2008
    Spol
    Zensko
    Hvala
    4,901
    Pohvaljen: 5,380 (2,058 Postova)

Uobičajeno

Zato sam ti i postavila ono pitanje.
    Daniel: "Einstein said, "Coincidences are God's way of remaining anonymous.""
    House: "Woman in Florida said, "Look, Jesus is on my cheese sandwich.""

96485 C/mol Miki Faraday's Avatar
    Član #
    4306
    Registrovan
    Dec 2007
    Spol
    Musko
    Hvala
    5,536
    Pohvaljen: 4,675 (1,941 Postova)

Uobičajeno

Sto bi muslimanu smetao razapet Isus? Ili, zasto ateisti ne bi smetao? Govorimo o skolama, o drzavnim obrazovnim ustanovama. Znas li uopce sta je sekularnost? Razdvajanje religije od drzave. A posto je skola drzavna ustanova, onda se to treba razdvojiti. Postoje crkve, dzamije, sinagoge, religiozna nastava, sta me ima gledati razapeti Isus na casu matematike (osim ako sam u nekoj katolickoj skoli).
    Takvu argumentaciju samo ateista moze da razumije. Ljudima je njihova religija broj 1, u zivotu generalno. Zasto bi odvojili religiju od obrazovanja, kada je religija istina, povezana je sa obrazovanjem, najvazniji dio je obrazovanja, koncepcija je zivota? A druge religije ne govore potpunu istinu, a neistinu nece niko da gleda. Smeta im, mislim drugim religijama, kao sto bi meni smetao periodni sistem sa laznim elementima. Ili periodni sistem gdje je hidrogen u petom periodu i ima atomsku masu od 50,008. Ne bih mogao to gledati. Tako je isto tesko ljudima jedne vjere da posmatraju simbole druge vjere.

14. Sljedeći korisnik se zahvalio članu Miki Faraday za ovaj post:
    Emko (04-11-09)

Registrovani Član maxy's Avatar
    Član #
    11209
    Registrovan
    Aug 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    481
    Pohvaljen: 858 (549 Postova)

Uobičajeno

Citat Poruka od Miki Faraday Vidi Post
    Takvu argumentaciju samo ateista moze da razumije. Ljudima je njihova religija broj 1, u zivotu generalno. Zasto bi odvojili religiju od obrazovanja, kada je religija istina, povezana je sa obrazovanjem, najvazniji dio je obrazovanja, koncepcija je zivota? A druge religije ne govore potpunu istinu, a neistinu nece niko da gleda. Smeta im, mislim drugim religijama, kao sto bi meni smetao periodni sistem sa laznim elementima. Ili periodni sistem gdje je hidrogen u petom periodu i ima atomsku masu od 50,008. Ne bih mogao to gledati. Tako je isto tesko ljudima jedne vjere da posmatraju simbole druge vjere.
    Uz duzno izvinjenje prema svima koji ce se naci uvrijedzeni ja kad vidim mase pred vjerskim instiitucijama automatski mi kroz glavu prodze misao da su ti ljudi naivni i poglupi jer ne svataju da je to cista prevara i najprljaviji biznis.
    Smatram svu tu halabuku ko prodaju vjetra ili zraka naivnim pa tako i one koji se ukrasuju raznim vjerskim znamenjem sem onih koji imaju materijalni interes i korist.

*** Emko's Avatar
    Član #
    1336
    Registrovan
    Nov 2006
    Spol
    Musko
    Hvala
    3,815

Uobičajeno

.
    Znam sta je sekularnost, i nije izuzeto samo odvajanje religije od drzave. Po talijanskom ustanovu oni jesu sekularna drzava, ali takodjer po istom ustanovu njihove skole nisu sekularne. Zato se i ovo radi u evropskom sudu za ljudska prava. Bez obzira, zasto odgovaras pitanje sa pitanjem? Ja tebe pitam kao ateistu zasto ti smeta razapet Isus u drzavnoj skoli? Meni licno ne smeta, a smatrem se agnosticarem. Zasto bi mi smetalo? Da sam vijernik musliman mislim da bi mi i te kako smetalo jer tako nesto kao ikonografija je protiv moje vijere. Ali kao ateista tebi bi trebalo biti svejedno u sta drugi ljudi vijeruju sve dok tvoja prava nisu prekrsena.

Citat Poruka od Xena Vidi Post
    Zato sam ti i postavila ono pitanje.
    Ne kontam..

Borg Vollmeise's Avatar
    Član #
    10632
    Registrovan
    Jun 2009
    Spol
    Zensko
    Hvala
    6,019

Uobičajeno

.
    Znam sta je sekularnost, i nije izuzeto samo odvajanje religije od drzave. Po talijanskom ustanovu oni jesu sekularna drzava, ali takodjer po istom ustanovu njihove skole nisu sekularne. Zato se i ovo radi u evropskom sudu za ljudska prava. Bez obzira, zasto odgovaras pitanje sa pitanjem? Ja tebe pitam kao ateistu zasto ti smeta razapet Isus u drzavnoj skoli? Meni licno ne smeta, a smatrem se agnosticarem. Zasto bi mi smetalo? Da sam vijernik musliman mislim da bi mi i te kako smetalo jer tako nesto kao ikonografija je protiv moje vijere. Ali kao ateista tebi bi trebalo biti svejedno u sta drugi ljudi vijeruju sve dok tvoja prava nisu prekrsena.

Gdje sam ja to izjavila da sam ateista, o cemu pricas? I osim toga ne radi se o meni, ja sam svoje skole bez ikakvih vjerskih simbola zavrsila, a ako mi je bilo do njih, onda sam se obratila vjernicima. Neovisno od tog, da sam cak zeljela casna sestra postati.

Eto, kazes da si agnosticar. Zamisli dodje ti dijete iz skole, nije taj dan imalo religioznu nastavu, i kaze:
    "Tata, tata, danas sam uciteljicu iz engelskog pitao, zasto razapeti Isus na zidu stoji. Ona je rekla: 'Da ne zaboravimo da je on nase grijehe uzeo i zrtvovao se za nas.' Tata, zasto i mi nemamo razapetog Isusa u kuci? Ko ce nase grijehe uzeti?"

Na primjer.

U sekularnoj drzavi religijski simboli nemaju mjesta u drzavnim prostorijama za nastavu, osim u religioznoj nastavi. Uopce ne kontam, o cemu se tu treba diskutirati? Mozda u prostoriji za religijsku nastavu postaviti sve religijske simbole, to bi bila prihvatljiva opcija i djeca bi mnogo naucila, ali ovako? Ne.

ps: Ne poznam talijanski Ustav, mozes li potkrijepiti svoju tvrdnju da talijanske drzavne skole nisu po Ustavu sekularne? Hvala.

*** Emko's Avatar
    Član #
    1336
    Registrovan
    Nov 2006
    Spol
    Musko
    Hvala
    3,815

Uobičajeno

Gdje sam ja to izjavila da sam ateista, o cemu pricas? I osim toga ne radi se o meni, ja sam svoje skole bez ikakvih vjerskih simbola zavrsila, a ako mi je bilo do njih, onda sam se obratila vjernicima. Neovisno od tog, da sam cak zeljela casna sestra postati.

Eto, kazes da si agnosticar. Zamisli dodje ti dijete iz skole, nije taj dan imalo religioznu nastavu, i kaze:
    "Tata, tata, danas sam uciteljicu iz engelskog pitao, zasto razapeti Isus na zidu stoji. Ona je rekla: 'Da ne zaboravimo da je on nase grijehe uzeo i zrtvovao se za nas.' Tata, zasto i mi nemamo razapetog Isusa u kuci? Ko ce nase grijehe uzeti?"

Na primjer.

U sekularnoj drzavi religijski simboli nemaju mjesta u drzavnim prostorijama za nastavu, osim u religioznoj nastavi. Uopce ne kontam, o cemu se tu treba diskutirati? Mozda u prostoriji za religijsku nastavu postaviti sve religijske simbole, to bi bila prihvatljiva opcija i djeca bi mnogo naucila, ali ovako? Ne.

ps: Ne poznam talijanski Ustav, mozes li potkrijepiti svoju tvrdnju da talijanske drzavne skole nisu po Ustavu sekularne? Hvala.
    Citat Poruka od Informator Vidi Post

Dva zakona iz dvadesetih godina, kada su fašisti bili na vlasti, propisuju da škole moraju da izlože raspeća. Iako ti zakoni nisu strogo primjenjivani od 1984. godine, kada je rimokatoličanstvo prestalo da bude državna religija, ti zakoni tehnički i dalje važe.
    Jos takodjer pise da je i sud kasnije podrzao odluku da se krstovi ostave u skolama. Dakle, po talijanskim zakonima sasvim je dozvoljeno pa cak i pozeljno.

Na tvoj primjer ne znam kako bi odgovorio, mislim da vecina dijece nisu podignuti kao ateisti i ako su im to roditelji (naprimjer moja mama je ateista ali mene je ipak ucila neke osnovne stvari o Islamu). Tek kasnije kada je dijete dovoljno zrelo da samo odluci svoj stav o religiji dodje do tih pitanja.

Diskutuje se o tome sto talijanski narod, velika vecina njih, ogromna masa katolika ne zeli da se skine krst sa zida drzavne skole pa makar od te drzave ponovo napravili religijsku drzavu. To ti je sto posto tako u Italiji, vjerovali to ili ne. Dakle, koliko su vazni ti principi kada se moraju nametati na ljude koje ih ne zele?

Borg Vollmeise's Avatar
    Član #
    10632
    Registrovan
    Jun 2009
    Spol
    Zensko
    Hvala
    6,019

Uobičajeno

Pa onda se trebaju deklarirati kao katolicka drzava i rijesen problem. Ukinuto rimokatolicansvo kao drzavna religija, ali ostali simboli u drzavnim ustanovama? Ne moze se na dvije stolice sjediti.

Ako ta presuda bude usvojena, ja cu se radovati, jer ce to onda imati i posljedice na Austriju.

Smiley Lary's Avatar
    Član #
    9118
    Registrovan
    Dec 2008
    Spol
    Musko
    Hvala
    2,930
    Pohvaljen: 1,268 (592 Postova)

Uobičajeno

Na primjer.

... katoličanstvo ima veoma duboke korijene (ovo moram boldirati) u Italiji, te bi se po mom mišljenju, u tom dijelu vjerskog segmenta trebale tražiti reakcije na presudu kao i razlozi zašto će stanovništvo reagovati u tom pravcu, bez obzira šta Ustav kao konstitutivni akt jedne države propisuje sekularnost ...

... ne bih više filozofirao ...
    ...
    ...

Čegistrovani Rlan bigfut's Avatar
    Član #
    7459
    Registrovan
    Sep 2008
    Spol
    Musko
    Hvala
    5,029
    Pohvaljen: 6,654 (2,417 Postova)

Uobičajeno

italijani su oduvjek smatrali da su katolicka zemlja iako to nisu imali u ustavu...
    problem kod skidanja raspela u italaiji lezi u cinjenici da se tim aktom italijani osjecaju pokorenim od strane emigranata mahom muslimana...
    tako da ce u italiji nastaviti cvjetati rasizam i ultradesnicarstvo...
    ja dobra vakta za pogana insana!

22. Sljedećih 2 korisnika se zahvalilo članu bigfut za ovaj post:
    Emko (04-11-09), Lary (04-11-09)

Registrovani Član
    Član #
    2980
    Registrovan
    Jun 2007
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,662
    Pohvaljen: 67 (29 Postova)

Uobičajeno

Na primjer.

nedo Bog, to bi dovelo do jos vece zbunjenosti kod djece... Kasnije ce ona katolicka ili muslimanska idr djeca... traziti Davudovu Zvijezdu kao zastitu, gdje je onda objasnjenje djeci...
    Mislim da se religiozna nastava i religiozni simboli trebaju, u sekularnim drzavama, svesti na roditeljsku duznost vaspitanja svog djeteta... Pa u kucama nek se drze razapeti krizevi/krstovi Davudove zvijezde i kojekakvi drugi simboli...
    Neka našeg i u gori hajduka

+ Odgovor Na Temu

Pravila Postanja