+ Odgovor Na Temu
Prikaz rezultata 1 do 14 od 14

Tema: 7 dokaza da bh. gradani ne žele promjene

klima.dza.ba Edo's Avatar
    Član #
    871
    Registrovan
    Jan 2006
    Spol
    Musko
    Hvala
    3,431
    Pohvaljen: 3,825 (1,315 Postova)

Uobičajeno 7 dokaza da bh. gradani ne žele promjene

Naletih na neki tekst na jednom blogu, zanimljive teze...

Postoji pretpostavka, u medijma i dijelu međunarodne zajednice, da stanovnici Bosne i Hercegovine žele da žive bolje. Međutim, kada ispitamo dominantne osobine društva u BiH, moguće je izvesti sedam dokaza koji obaraju tu pretpostavku. Ima nešto skoro mistično u životnom stilu većine bh. građana.

Broj sedam ima svoju mitsku povijest: kršćanstvo tvrdi da je Bog stvorio zemlju za sedam dana, govori se o sedam smrtnih grijehova; islam i judaizm govore o sedam nebesa. U Bosni i Hercegovini možemo govoriti o sedam stanja društvenog duha zbog kojih nam je ovako kako nam je. Ovi dokazi su izvedeni iz društvene prakse. Prva tri dokaza spadaju u sferu političkog mišljenja:

1. - Mir se u BiH shvata kao odsustvo rata. Sve dok te neko ne ubija, ili tebe ne tjera da ubijaš - život je dobar. Mir se ne shvata kao napredak, kreativnost i inventivnost. Mir se shvata isključivo kao odsustvo fizičke prinude.

2. - Ovaj pricip herojstva u trpnji obezbjeđuje da nema želje za bilo kakvim individualnim ili društvenim napretkom. Kapacitet Muje da trpi je neograničen.

3. - Ukoliko neki pojedinac i poželi da akcijom provede promjenu, aktivira se društveni princip . Društveno okruženje se obrušava na pojedinca, demontira njegovu ili njenu akciju koja vodi promjeni i teži da pojedinca vrati u mediokritetsku ravan poznatu pod imenom .

Slijedeći dokaz pripada sferi duhovnosti:

4. - Primjena uzrečice u svakodnevnom jeziku poprimila je razmjere pandemije. pokriva sve od ekonomskog prosperiteta do seksa. Polaganje ispita na fakultetu, zakazana kafa za sutra popodne, politički napredak, sportska kladionica, izgradnja auto-puta - zapravo sve - zavisi od božije volje.

Ovaj komotni determinizam oslobađa odgovornosti za bilo koju akciju. Sve je u božjim rukama, pa tako nema potrebe za bilo kakvim planom, strukturom, ili, ne daj bože, zalaganjem. Prebacujući na Boga da se brine da li će im zagorjeti ručak, da li će im dijete postati narkoman ili da li će vlada povećati porez, Bosanci i Hercegovci su uspješno skinuli sa sebe svaku odgovornost za vlastiti život.

Slijedeća dva dokaza su iz domena ekonomskog razvoja:

5. - Ova drevna bosansko-hercegovačka izreka opisuje ekonomsku mudrost stanovnika jedne od tri najsiromašnije zemlje Evrope. Nije poznato da se ovakva ekonomska misao pojavljuje i u jednom drugom svjetskom jeziku, osim u bosanskom, srpskom i hrvatskom.

6. - Moderna business misao u BiH bilježi još jedan doprinos svjetskim ekonomskim teorijama. Ovaj misaoni dijamant, koji transcendira logiku i fiziku, uspješno devastira svaku do sada poznatu ekonomsku doktrinu. Princip nastao je krajem 20. stoljeća u BiH kao progresivni bh. pogled na tranziciju ka slobodnom tržištu. U svakodnevnoj praksi očituje se u i u slijedećim formulama: , i

Sedmi dokaz je iz domena fizike i oslanja se na Opću teoriju relativnosti:

7. - Početak rečenice sa omogućava dosljedno rušenje svakog struktuiranog napora . obezvrjeđuje svaki rad, odluku, svaki konstruktivni pokušaj i svaki izniman rezultat. ; (npr. upućeno liječenom alkoholičaru); , i mnogi drugi primjeri uvijek su u funkciji relativizianja svakog individualnog ili kolektivnog napora. Riječ je riječ-zločinac i morala bi biti stavljena izvan zakona.

Žalosno je što Evropa nikako da prihvati fatalnu privlačnost ovih sedam stupnjeva duhovnog razvitka u BiH. To je ista ona Evropa koja radi od jutra do mraka, a i vikendom, ta anti-neradnička, racionalna, bosnofobična Evropa! Ta Evropa koja njeguje svoju demokratiju, svoju nauku i umjetnost, koja ima auto-putove, parkove, bazene i sportska igrališta. Mi u takvu Evropu nećemo!

Piše: Haris Pašović
    Nije važno ciljati u metu, nego metati u cilj

2. Sljedećih 3 korisnika se zahvalilo članu Edo za ovaj post:
    Jesse (20-12-09), Kedikiz_84 (18-12-09), Vollmeise (18-12-09)

Administrator Ninja's Avatar
    Član #
    694
    Registrovan
    Aug 2005
    Spol
    Musko
    Hvala
    967
    Pohvaljen: 3,540 (1,350 Postova)
    061/660939
    065/087146

4. Sljedećih 3 korisnika se zahvalilo članu Ninja za ovaj post:
    BiceBolje (18-12-09), Sweet_dreams (19-12-09), Vollmeise (18-12-09)

Biće BiceBolje's Avatar
    Član #
    21
    Registrovan
    Aug 2005
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,138
    Pohvaljen: 5,533 (2,276 Postova)

Uobičajeno

5. «Ne mogu oni mene malo platit koliko ja mogu malo radit.»
    Ima i jedna slična:

"No, no, no, Lisa. If adults don't like their jobs, they don't go on strike. They just go in every day and do it really half-assed. That's the American Way."

"If something is to hard to do, then it's not worth doing. You just stick that guitar in the closet next to your shortwave radio, your karate outfit and your unicycle and we'll go inside and watch TV."

7. «Ma» - Početak rečenice sa «Ma, ...» omogućava dosljedno rušenje...
    "Trying is the first step towards failure."
    Last edited by BiceBolje; 18-12-09 at 15:40.

time for a change sunny's Avatar
    Član #
    5937
    Registrovan
    Apr 2008
    Spol
    Zensko
    Hvala
    7,470
    Pohvaljen: 4,563 (1,665 Postova)

Uobičajeno

Jahh...ja bi dodala i 8.
    Stanje društvenog duha
    Observe the art of seduction. Watch, learn, and don't eat my cookie

Franz Conservatory Resonance's Avatar
    Član #
    10432
    Registrovan
    May 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    437
    Pohvaljen: 842 (325 Postova)

Uobičajeno

Citat Poruka od sunny Vidi Post
    Jahh...ja bi dodala i 8.
    Stanje društvenog duha
    Koje je na vrhuncu. Nikad duhovniji nismo bili.

Registrovani Član NerkoS's Avatar
    Član #
    11056
    Registrovan
    Jul 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,303
    Pohvaljen: 1,332 (652 Postova)

Uobičajeno

3. «Ne talasaj» - Ukoliko neki pojedinac i poželi da akcijom provede promjenu, aktivira se društveni princip «ne talasaj». Društveno okruženje se obrušava na pojedinca, demontira njegovu ili njenu akciju koja vodi promjeni i teži da pojedinca vrati u mediokritetsku ravan poznatu pod imenom «Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane».
    Po meni, ovo je zaista velik problem i uveliko prisutan u mnogim firmama; ukoliko pojedinac ima ideju, sugestiju koju bi uputio onima na vrhu, obično dobiva ovakav odgovor, možda nekada samo drugim rječima kazano. A nerijetko i dobije signal da čuva radno mjesto...

چرواہا Jesse's Avatar
    Član #
    11479
    Registrovan
    Oct 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,866
    Pohvaljen: 1,422 (336 Postova)

Uobičajeno

Citat Poruka od Edo Vidi Post
    Naletih na neki tekst na jednom blogu, zanimljive teze...
    Auh, lapsus. Izvinjavam se, fakat ne kontam kako ovo ne vidjeh. U svakom slučaju dobar tekst.

Biber
    Gost

Uobičajeno

Da, mi nećemo
    7 dokaza da bh. građani ne žele promjene
    Postoji pretpostavka, u medijma i dijelu međunarodne zajednice, da stanovnici Bosne i Hercegovine žele da žive bolje. Međutim, kada ispitamo dominantne osobine društva u BiH, moguće je izvesti sedam dokaza koji obaraju tu pretpostavku. Ima nešto skoro mistično u životnom stilu većine bh. građana.
    Piše: Haris Pašović

Broj sedam ima svoju mitsku povijest: kršćanstvo tvrdi da je Bog stvorio zemlju za sedam dana, govori se o sedam smrtnih grijehova; islam i judaizm govore o sedam nebesa. U Bosni i Hercegovini možemo govoriti o sedam stanja društvenog duha zbog kojih nam je ovako kako nam je. Ovi dokazi su izvedeni iz društvene prakse. Prva tri dokaza spadaju u sferu političkog mišljenja:

1. «Dobro je, samo nek ne puca!» - Mir se u BiH shvata kao odsustvo rata. Sve dok te neko ne ubija, ili tebe ne tjera da ubijaš – život je dobar. Mir se ne shvata kao napredak, kreativnost i inventivnost. Mir se shvata isključivo kao odsustvo fizičke prinude.

Da, baš je tako, narod zadovoljan na sve strane...

2. «Izdržao je Mujo i gore!» - Ovaj pricip herojstva u trpnji obezbjeđuje da nema želje za bilo kakvim individualnim ili društvenim napretkom. Kapacitet Muje da trpi je neograničen.

Da, baš je tako, narod zadovoljan na sve strane...

3. «Ne talasaj» - Ukoliko neki pojedinac i poželi da akcijom provede promjenu, aktivira se društveni princip «ne talasaj». Društveno okruženje se obrušava na pojedinca, demontira njegovu ili njenu akciju koja vodi promjeni i teži da pojedinca vrati u mediokritetsku ravan poznatu pod imenom «Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane».

Stoji ovo...

Slijedeći dokaz pripada sferi duhovnosti:

4. «Ako bog da» - Primjena uzrečice «ako bog da» u svakodnevnom jeziku poprimila je razmjere pandemije. «Ako bog da» pokriva sve od ekonomskog prosperiteta do seksa. Polaganje ispita na fakultetu, zakazana kafa za sutra popodne, politički napredak, sportska kladionica, izgradnja auto-puta – zapravo sve - zavisi od božije volje.

Tako je to kad "ako Bog da" bode oči (uši)...

Ovaj komotni determinizam oslobađa odgovornosti za bilo koju akciju. Sve je u božjim rukama, pa tako nema potrebe za bilo kakvim planom, strukturom, ili, ne daj bože, zalaganjem. Prebacujući na Boga da se brine da li će im zagorjeti ručak, da li će im dijete postati narkoman ili da li će vlada povećati porez, Bosanci i Hercegovci su uspješno skinuli sa sebe svaku odgovornost za vlastiti život.

Da, samo što je to ovdje Hari baš uzrečica, kako sam reče... ali et'

Slijedeća dva dokaza su iz domena ekonomskog razvoja:

5. «Ne mogu oni mene malo platit koliko ja mogu malo radit.» - Ova drevna bosansko-hercegovačka izreka opisuje ekonomsku mudrost stanovnika jedne od tri najsiromašnije zemlje Evrope. Nije poznato da se ovakva ekonomska misao pojavljuje i u jednom drugom svjetskom jeziku, osim u bosanskom, srpskom i hrvatskom.

To je više vic Hari...

6. «Nemam ja vremena da radim» - Moderna business misao u BiH bilježi još jedan doprinos svjetskim ekonomskim teorijama. Ovaj misaoni dijamant, koji transcendira logiku i fiziku, uspješno devastira svaku do sada poznatu ekonomsku doktrinu. Princip «Nemam ja vremena da radim» nastao je krajem 20. stoljeća u BiH kao progresivni bh. pogled na tranziciju ka slobodnom tržištu. U svakodnevnoj praksi očituje se u i u slijedećim formulama: «Daj meni i daj odmah!», «Pare dolaze same, samo treba skontat kako!» i «Previše sam ja pametan/a da bih radio/la.»

Ovo je tvoj vic, Hari?

Sedmi dokaz je iz domena fizike i oslanja se na Opću teoriju relativnosti:

7. «Ma» - Početak rečenice sa «Ma, ...» omogućava dosljedno rušenje svakog struktuiranog napora . «Ma,..» obezvrjeđuje svaki rad, odluku, svaki konstruktivni pokušaj i svaki izniman rezultat. «Ma, daj, šta on ima doktorirat, a ja išo s njim u školu?»; «Ma, hajde popi, ba, jaro!» (npr. upućeno liječenom alkoholičaru); «Ma, ne mogu se ja njoj zamjerat...», i mnogi drugi primjeri uvijek su u funkciji relativizianja svakog individualnog ili kolektivnog napora. Riječ «Ma» je riječ-zločinac i morala bi biti stavljena izvan zakona.

Da, sve je do "ma"... Ma bravo, Hari

Žalosno je što Evropa nikako da prihvati fatalnu privlačnost ovih sedam stupnjeva duhovnog razvitka u BiH. To je ista ona Evropa koja radi od jutra do mraka, a i vikendom, ta anti-neradnička, racionalna, bosnofobična Evropa! Ta Evropa koja njeguje svoju demokratiju, svoju nauku i umjetnost, koja ima auto-putove, parkove, bazene i sportska igrališta. Mi u takvu Evropu nećemo!

(Sarajevo-x.com)
    Samo nek' se piše šta...
    Last edited by Biber; 21-12-09 at 00:34.

چرواہا Jesse's Avatar
    Član #
    11479
    Registrovan
    Oct 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,866

Uobičajeno

Citat Poruka od Biber Vidi Post
    Samo nek' se piše šta...
    Uz malu napomenu da ovo boldirano nisu moji već tvoji komentari..

Biber
    Gost

Uobičajeno

Citat Poruka od Black&white Vidi Post
    Uz malu napomenu da ovo boldirano nisu moji već tvoji komentari..
    Nisi ti ni pisao ništa...

چرواہا Jesse's Avatar
    Član #
    11479
    Registrovan
    Oct 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,866

Uobičajeno

Nisi ti ni pisao ništa...
    Tačno, ali si to ueditovao u moj citat da ispada kao da jesam. Mogao si to i malo bolje izvesti.

14. Sljedeći korisnik se zahvalio članu Jesse za ovaj post:
    Vollmeise (20-12-09)

Biber
    Gost

Uobičajeno

Tačno, ali si to ueditovao u moj citat da ispada kao da jesam. Mogao si to i malo bolje izvesti.
    Jes' ti Hari?

چرواہا Jesse's Avatar
    Član #
    11479
    Registrovan
    Oct 2009
    Spol
    Musko
    Hvala
    1,866

Uobičajeno

Jes' ti Hari?
    Rekoh 'moj citat' a ne 'moj tekst'. Gluho bil, čuj Hari, ccc. Hem sam mlađi, hem sam ljepši od njega

Biber
    Gost

Uobičajeno

Rekoh 'moj citat' a ne 'moj tekst'. Gluho bil, čuj Hari, ccc. Hem sam mlađi, hem sam ljepši od njega
    Kompliciraš Nisam mislio ništa tebi reći, mislim da je jasno da se komentari odnose na Harisovo pisanje.
    Živio ti meni

E, u pravu si Izvini stvarno, tek malo prije vidjeh da je ostao tvoj nik u citatu. Ispravljeno... Ne zamjeri
    Last edited by Biber; 21-12-09 at 00:36.

+ Odgovor Na Temu

Pravila Postanja