opaaaaa, ovo između nerminsel i maxy prava idila, da nekažem ljubav
polahko malo, pa nije samo vaš forum![]()
Bez obzira koliko ozbiljnosti život zahtijeva,
uvijek je potreban prijatelj sa kojim se možeš glupirati!
Za to sluzi ono @.
Meni samo nije jasno ZASTO? Ne uzimajuci u obzir ko je pisac navedenog citata, mnogo je onih koji dijele misljenje istog. Osvijestiti vjernika da ne bude tele, da ne vjeruje u Boga... Sta se time postize.
Ovjde svako treba da krene od sebe samoga i da radi na sebi, a ne da se bakche tamo đe mu nije mjesto, da gura nos u tudje, da malo razmisli prije nego nesto napise, da ne vrijedja onda kad ne zna odgovor ili nema valjan dokaz.
Zar je insan samo tijelo, a ne tijelo, razum i duša?
Da bi mogli vidjeti linkove ili slike u potpisima Vaš post count mora biti 10 ili veći. Trenutno imate 0 postova.
Sta reci...ima jako mnogo mracnih postova u kojima se osjeti duboka tjeskoba i frustracije nagomilane tokom zivota, kao i onih u kojima se autor smatra poslanim na svijet s misijom da izvede slijepe na pravi put ili, kako je vec receno, visi ciljevi (najgora varijanta). Sto naravno nije slucaj samo s Religijom, vec i Politikom, Historijom i drugim podforumima. Potpuno normalna stvar, toga je uvijek bilo i bit ce.
A ohol i ponizavajuci pristup u svakom slucaju ce lakse i brze postici svoj cilj, bez obzira na to sto ce se u tom slucaju tema neprestano vrtiti u pljuvackom krugu u kojem se unaprijed zna ko ce sta i kada napisati, uz neizbjezno svrstavanje u tabore. Izazvat ce zescu i zivahniju diskusiju nego normalna i argumentovana rasprava ili narodski receno hebes post koji nikoga ne dira. Takva je ljudska priroda.
Sve smo mogli mi
Slažem se u potpunosti. Do nesporazuma dolazi iz više razloga a glavni su neupućenost i neznanje, napadnost i neumjerenost i dakako, neizostavno – bezobrazluk!! Da se razumijemo, niti jedna od ovih odlika nije isključivi monopol ni vjernika a ni nevjernika, iako nažalost, vjernici počesto prednjače naročito u nametljivosti. Egzamplarno, neko postavi temu tipa''koje vam je pivo najbolje'', ovaj uleti sa odgovorom -'nijedno, piva je haram' – i eto belaja. A zbog čega – zbog gluposti!!! Mogao je jednostavno zaobići temu i nikom ništa, al' jok, daj da ja 'odersim' svoje pa kud puklo da puklo! Ove druge to naravno iziritira i počnu beskonačne trakavice i kojekakva proizvoljna tumačenja toliko kvalitetna da se već nakon par postova ne razaznaje ko brani – a ko napada. Argumenti – nula. Kultura dijaloga – ispod nule. Jedini cilj postaje da se protivnik (namjerno napisah protivnik, a ne sugovornik jer se u praksi očito tako doživljavaju) isprovocira što je moguće više ne bi li kojim slučajem zaradio ban ili makar 'bobu '. Frustracija napretek, a gluposti ponajviše. A nema ništa odvratnije kao kada neznalice počnu tefsirit' Kur'an, pa bio ga on vjernik ili nevjernik, jer, slagati na Allaha i Poslanika njegova, ma kakav motiv bio je jednak grijeh i za takvo što nema opravdanja. Naravno, onim koji ne vjeruju takav čin i ne predstavlja neki problem samim tim jer su to što jesu, međutim, oni koji vjeruju a upuštaju se u takve diskusije MORALI BI biti mnogo oprezniji u pisanju i ne ostavljaju prostora za one koji jedva čekaju da imaju za što da se zakače i otpočnu sa već unaprijed pripremljenim uvredama, a te uvrede se, što je najgore, ne odnose na onoga s kim se prepucava, već na Boga, Poslanike , a samim tim i na ono što je (barem bi trebalo biti) za jednog vjernika najsvetije. A sve to zbog ishitrenosti i nečije 'upale imana'. Za da'wu gospodo moja treba mnoooogo više a ne samo puko copy-paste, a ruku na srce, neko prije heftu-dvije u jednom postu napisa da je forum postao k'o 'islambosna' što, imajući u vidu količinu kojekakvih svakodnevnih 'rasprava' i nije daleko od istine. Ne ide jebiga. Ovo je FORUM, religija je samo jedan od 40-ak podforuma , a ponekad kada otvoriš prvu stranicu pola aktuelnih tema je iz tog podforuma i vjerujte da i meni kao vjerniku ovo bode oči a kamoli članovima koji bi rado da pišu i o nekim drugim stvarima. Ne kažem, ako neko ima postavi neko pitanje sa jasnom namjerom da nešto sazna ,sevap je, ustvari obaveza (naravno ako si u mogućnosti ponuditi ispravan i adekvatan odgovor) da mu se odgovori, ali brate mili, ne mora se biti svakom loncu poklopac i upuštati se u svakojaka naglabanja pa čak i onda kada neka šupčina otvori temu gdje se iz aviona vidi da je jedina svrha iste ponižavanje i vrijeđanje vjernika i svega onoga što im je sveto. Za takve -'ignore' je majka i pustiš da mu tema 'umre' za satak-dva, taman koliko treba da se posta neka od fakat prelijepih slika (meni lično najdraži i najjači dio foruma), neki muzički klip ili šta ja već znam... Nije 'bez vraga' ni ona XAN-ova o ukidanju tog podforuma, ali ok, neka stoji, ako ništa a ono ako nekoga bude zanimalo recimo neko vjersko pravilo ili nešto slično, iako mislim da se Bog dao danas na netu o tome može naći apsolutno sve i to na mnogo kompetentnijim mjestima od ovog foruma. Helem, moje skromno mišljenje je da je vjerovanje kao i nevjerovanje – LIČNA stvar pojedinca i kao takva ne treba biti predmet nekih velikih forumskih rasprava, jer to očigledno samo nanosi štetu odnosima među članovima i što mene najviše boli, kvari lice vjere. Ali to je samo moje mišljenje...